Egy jól működő öntözőrendszer része a csepegtető cső. Ez az elem elsősorban a ház körül ültetett, általában sorba rendezett sövények, bokrok, veteményes, tujasorok, virágágyások öntözésére szolgál. A háztartásban is és a mezőgazdasági termelésben is kiemelkedő szerepet kap. Hogyan is működik azonban?

A lényeg a csepegtető cső esetében már a nevében benne foglaltatik: tulajdonképpen a vízhálózatból és csövekből cseppenként juttatja a vizet a talajba és a növényzethez. Teszi ezt úgy, hogy meghatározott távolságonként úgynevezett labirinttesteket építenek a csőbe, melyek tulajdonképpen csepegtető elemként funkcionálnak. Ez olyan elven működik, hogy amint a víz a cső ezen szakaszához ér, elveszti kezdeti nyomását, és kicsöppen. Ha a csepegtető cső rendesen és szabályosan van megtervezve és kivitelezve, akkor nem lesz gond az egyenletes vízellátással, ergo mindenhol ugyanannyi víz fog kiszivárogni belőle.

Milyen előnyei vannak a csepegtető cső alkalmazásának? Nos, először is takarékosabb és hatékonyabb ez a módszer, ugyanis egyből a kiszemelt célterületre öntözzük, csepegtetjük a vizet, nem pedig egy nagyobb szórású szórófejjel olyan területekre is, ahová már bőven jutott. Egyből a gyökérzónába kerül a folyadék, oda, ahol a fáknak, bokroknak a legnagyobb szükségük van arra. További előny, hogy a víz nem fog párologni. Az előbb említett öntözési technikánál, mikor nagyjából 1 méter magasságban locsoljuk, öntözzük a vizet a talajra, az rendkívül sokat párolog. Ez tiszta pazarlás. A csepegtető használatával nincs párolgási veszteség, mert a víz egyből bekerül a talajba.

Végezetül pedig, említsük meg azt, hogy mivel ez a módszer igen hatékony és takarékos, a kis vízfogyasztás miatt akár több száz méter hosszan is üzemeltethető ez a cső rendszer.

csepegtető cső

Csepegtető cső alkalmazási területei

Milyen növényekre alkalmazható a csepegtető cső? Mikor érdemes inkább ebben, és nem szórófejben gondolkodni? Nos, például talajtakarókkal, évelő növényekkel, cserjékkel borított felületeknél. Számít még az elhelyezkedés is. Ha a növények egy sorban vannak ültetve, a csepegtető cső használata kifejezetten ajánlott, ugyanis csak végig kell húzni a talajon a bokrok, fák gyökerénél, szárának aljánál. Így ajánlható még zöldségágyakhoz és relatíve sűrűn beültetett növényekhez. Például málnához, stb.

A csepegtető cső tehát egy rendkívül hatékony és gazdaságos módja a kert, virágok, fák, bokrok, tuják öntözésének. Az öntözőrendszernek nagyon fontos eleme és sok esetben inkább javallott a telepítése, mint egy öntözőfej hálózaté.

 

Csepegtető cső az öntözőrendszer része
MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn